Buhalteriniai terminai

Finansinių ataskaitų pateikimo terminai – ką reikia žinoti?

Buhalterinė apskaita – tai sritis, kurioje dažnai vartojamas terminas verčia „karpyti ausis“, tad pakalbėkime apie konkrečių apskaitos užduočių detalių supratimą arba jų atlikimą savarankiškai. Taip, ši sritis turėtų būti palikta buhalteriams – jų darbo „asams“, tačiau natūralu, kad kai kurie verslininkai netgi yra laukiami, norintys praplėsti žinias viena ar kita buhalterinės apskaitos tema. Tai nebūtinai reiškia, kad jie bandys perimti buhalterių darbą. Suprantama, kad dar geriau yra patikrinti, ar buhalteris teisingai atliko pavestas užduotis (ypač susijusias su buhalterinės apskaitos įmonėmis ar neseniai paslaugą naudojusių žmonių). Tai galima padaryti tik šiek tiek supratus konkrečią temą.

Šį kartą plačiau aptarsime finansines ataskaitas ir jų pateikimo terminus

Kas yra finansinės ataskaitos tikrai nėra aišku kiekvienam, net tam, kuris turi savo verslą, dėl to kiekvieną informaciją reikia žinoti ir ją aptarti. Finansines ataskaitas galima apibūdinti kaip viešą informaciją, apibūdinančią įmonės finansinę būklę, pinigų srautus ir kitus veiklos rezultatus, susijusius su įmonės finansine padėtimi. Pastarųjų negalima laikyti paslaptyje po „devyniomis spynomis“. Informacija apie vienos ar kitos įmonės finansinę padėtį yra svarbi suinteresuotiems asmenims, todėl jų vadovai privalo ją pateikti laiku. Pavyzdys yra įmonės akcininkai. Šie žmonės žino, kaip sekasi įmonėms, į kurias jie investuoja, ir gali priimti tolesnius sprendimus: toliau naudoti pleistrą arba ieškoti kitų galimybių, kurios labiau tiktų gauti didesnę finansinę grąžą. Objektyvi informacija naudinga ir įmonių vadovams. Neturint tikrų duomenų, galite užmigti ant laurų vainiko ir geriau įvertinti savo verslą, nei yra iš tikrųjų. Tik tokiu būdu galima suformuluoti objektyvų veiksmų planą dabartinei padėčiai pagerinti ar bent išlaikyti. Natūralu, kad paprasti darbuotojai taip pat nori suprasti įmonės situaciją. Kas žino, gal jau laikas pradėti domėtis naujomis darbo galimybėmis … Todėl finansinės atskaitomybės ataskaitoje pateikta informacija gali atnešti realios naudos įvairiems įmonės veiklos dalyviams.

Kaip pildyti įmonės finansines ataskaitas ir kokios dalys ką gali reikšti

Kaip žinia, apskaita turi ne tik griežtus reikalavimus, kaip atlikti vieną ar kitą procedūrą, bet ir griežtus laiko specifikos reikalavimus. Finansinės ataskaitos nėra išimtis. Finansinės ataskaitos yra susijusios su įvairių rūšių juridiniais asmenimis: AB, UAB, žemės ūkio kooperatinėmis bendrovėmis, MB, labdaros ir paramos fondais, šalies ir savivaldybių institucijomis, asociacijomis, viešosiomis įstaigomis ir kt. Tiesa, VP, komanditinės ūkinės bendrijos ir tikrosios ūkinės bendrijos šią procedūrą privalo atlikti tik jų steigimo dokumentuose nurodytomis aplinkybėmis.Finansinių ataskaitų pateikimo terminai – tema, itin aktuali kalbant apie viešąsias įstaigas, asociacijas, labdaros ir paramos fondus. Šių apkaitą tvarkantys buhalteriai negali naudoti iš pažiūros nekalto žodelio „pamiršau“ (beje, buhalterinėje apskaitoje šis apskritai nėra galimas!).

Tags: No tags
0

Comments are closed.