Užrašų knygutė

Apie buhalterių specialybę iš arčiau

Geros naujienos yra tai, kad buhalterio profesijos aktualumas, reputacija ir prestižas nesumažėjo. Tai rodo ir tai, kiek studentų kasmet pasirenka šį studijų planą. Šiuolaikinių buhalterių funkcijos žmonėms nebeprimena teismo sekretorių pareigų. Šiandien išmaniosios technologijos ir nuolatinis skaitmeninimas skatina buhalterių darbą. Todėl svarbu suprasti, kokių gebėjimų šios srities profesionalams prireiks ateityje. Jei norite būti buhalteriu šis straipsnis yra kaip tik jums, taip pat visiems besidomintiems buhalterija ir jos specifika ar norintiems žinoti, kaip turi atrodyti geras buhalteris.

Buhalterio funkcija įmonėje priklauso nuo to, ar jis yra vyresnysis vadovas

Jei įmonėje daugiau buhalterių, darbo pasidalijimas gali būti skirtingas, todėl vienas buhalteris gali vadovauti vienai sričiai, kitas – kitai, bet vyr. Buhalteris visose įmonėse atlieka tą pačią funkciją – jis atsakingas už visus apskaitos darbus. Kartais net darbo skelbimuose bus nurodytos sritys, už kurias buhalteris bus atsakingas, pavyzdžiui, atlyginimų buhalteriai. Šiame darbe daug bendradarbiaujama su valstybinėmis įstaigomis ir verslo vadovais. Paprastai buhalteriai yra atsakingi už įmonės finansinių išteklių apskaitą ir kontrolę. Jie renka originalius dokumentus, juos apdoroja, atlieka buhalterinę apskaitą, teikia ataskaitas atitinkamoms institucijoms (VMI, Sodra), kontroliuoja įmonės materialinę vertę – pinigus, turtą, medžiagas, atsargas, sutartis. Klaidinga manyti, kad buhalteriai dirba tik su skaičiais. Buhalterio darbe skaičiai yra svarbiausi, labai svarbu juos teisingai suskaičiuoti, bet jei buhalteris matys tik skaičius, jis negalės paaiškinti tų skaičių prasmės, suprasti procesų ir negalės tiems procesams daryti įtakos savo paskaičiavimais. Blogas buhalteris dirba tik su skaičiais, bet to neturėtų būti, ypač jeigu žmogus nori tobulėti.

Buhalterio darbas gan sudėtingas, bet tuo pačiu ir tikrai labai atsakingas

Ar žmogus gali imtis buhalterio profesijos, priklauso nuo noro, sunkaus darbo ir atkaklumo. Paprastas buhalteris visada turi galimybę tapti vyriausiuoju.  Paprastai net nereikia daug metų dirbti, kad įrodytum, jog esi vertas paaukštinimo. Dirbantys žmonės yra atsakingi už visą įmonės turtą, tad nieko keisto, kad darbdaviai šios industrijos atstovams kelia itin griežtus reikalavimus, užtikrinančius šios srities žinias. Neišmanantis savo srities buhalteris ne tik paskirs įmonei baudas, bet ir blogiausiu atveju sukels įmonės bankrotą. Didžiausia bėda slypi mokesčių skaičiavimuose. Analizuodami įsidarbinimo galimybes, buhalteriams dažniausiai keliami šie reikalavimai: aukštasis ekonomikos ar finansų išsilavinimas, patirtis, geri darbo kompiuteriu įgūdžiai, analitinis mąstymas, LR žinios kuruoti buhalterinę apskaitą, mokesčius, teisinius veiksmus ūkinėje veikloje. Buhalteris turi turėti tokias savybes kaip atsakingumas, kruopštumas, sąžiningumas, komunikabilumas ir atidumas. Kalbant apie buhalterio asmenines savybes, neteisinga yra teigti, kad šis darbas skirtas užsidariusioms, tylioms, su žmonėmis vengiančioms bendrauti asmenybėms – tai tik visuomenėje nusistovėjęs stereotipas, kuris pamažu jau blėsta. 

Tags: No tags
0

Comments are closed.