Pinigų monetos

Įdomūs faktai apie pinigus

Pinigai yra tai, be ko negalime gyventi. Nors kai kurie žmonės bando ginčytis, kad pinigai nėra svarbiausias dalykas jų gyvenime, jiems tai pavyksta padaryti nepakankamai. Juk galbūt ne kartą girdėjote aplinkinius sakant, kad pinigai nėra laimė. Tačiau iš tiesų XXI amžiuje šis sakinys skamba šmaikščiai, nes gyvename vartotojiškoje visuomenėje ir viskam, kas mus supa, reikia išleisti pinigus. Todėl atsisakyti pinigų yra „blogis“, ir verta kalbėti apie mintį, kad pinigai yra „nemandagūs“. Kuo daugiau žmonių supras, kad pinigai yra neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, tuo lengviau išvengti ekonominių sunkumų ir skurdo. 

Kadangi pinigai yra labai svarbūs, žemiau pateiksime  įdomių faktų apie pinigus

  • Valiuta gaminama vadinamosiose „kalyklose“. Du trečdaliai 100 USD banknotų yra už JAV ribų. Tai rodo, kad JAV doleris yra pati populiariausia ir plačiausiai naudojama valiuta pasaulyje.
  • Pasaulyje yra daugiau nei 1,6 mln. bankomatas. Be to, šis skaičius kasmet tik didės, nes vis daugiau komercinių bankų stengiasi mažinti darbuotojų skaičių ir daugelį procesų paversti automatizuotais procesais, įdiegtais šiuolaikinėmis technologijomis.
  • Ant visos JAV valiutos pavaizduotas erelis. Indėnams erelis yra stiprybės, lyderystės ir aiškios vizijos (puikaus matymo) simbolis. Taigi aišku, kodėl šią simboliką galime pamatyti daugelyje svarbių JAV vietų.
  • 94% banknotų yra užteršti bakterijomis. Tai neturėtų stebinti – juk kiekvienas banknotas per savo gyvavimo laiką keliauja daugelio žmonių rankose (jau nekalbant apie kitas vietas, kur banknotas gali likti). Šiuo atveju sąvoka „nešvarūs pinigai“ turi didesnę loginę reikšmę. Kad išvengtumėte įvairių ligų, kurias jums platina popieriniai pinigai, turėtumėte dažniau naudotis banko kortele. Vienam centui pagaminti reikia 2,4 cento. Taip, jūs perskaitėte teisingai – cento kaina yra daugiau nei dvigubai didesnė už jos vertę.
  • Senovės romėnai pirmieji ant nukaldintų monetų pavaizdavo gyvus žmones. Amerikiečiai kasmet greitam maistui išleidžia daugiau nei 117 milijardų JAV dolerių. Nenuostabu, kad nutukimo problema Jungtinėse Valstijose yra tokia rimta. Kita vertus, lietuviai (pažiūrėkite į Europos šalių statistiką) taip pat yra vieni geriausių pagal žmonių, kurie susiduria su nutukimu, skaičių.
  • Prieš daugiau nei 1000 metų Kinija pagamino pirmąją popierinę valiutą. Pirmoji moneta nukaldinta maždaug prieš 2500 metų. 2011 metais amerikiečiai naminiams gyvūnėliams išleido maždaug 61,4 mlrd. Akivaizdu, kad JAV naminių gyvūnėlių prekių ir paslaugų rinkos pelningumas yra labai didelis.
  • Martha Washington paaukojo savo sidabro dirbinius, kad pagamintų pirmąją Amerikos valiutą. Vienintelė moteris, pavaizduota ant JAV banknotų, yra Martha Washington.Kiekvienais metais „Monopolis“ žaidimo valiuta spausdinama daugiau nei tikri pinigai.
  • Kai kurios pasaulio šalys naudoja tą pačią valiutą. Geras pavyzdys yra eurą naudojančios Europos Sąjungos šalys.
Tags: No tags
0

Comments are closed.