euro-coins-currency-money-106152

Ką svarbu žinoti apie atostoginius?

Kiekvienas sunkiai dirbantis žmogus nusipelno atostogų, per kurias pailsės nuo visų darbų ir su nauja energija grįš į darbą. Juk taip smagu atostogauti ir užsiimti mylimomis veiklomis, laiką leisti su šeima ir draugais. Niekuomet nepamirškite, jog jei dirbate 5 dienas per savaitę, turite 20 darbo dienų per metus, o jei dirbate 6 dienas per savaitę, turėsite daugiau poilsio laiko. Ypač svarbu, kad kiekvienas darbuotojas suprastų savo teises, tad su kokiomis problemomis darbuotojai dažniausiai susiduria dėl atostogų?

Dažniausiai žmonėms kyla klausimas, kaip apskaičiuojamos atostogų dienos?

Kiekvienas dirbantis asmuo privalo žinoti savo teises ir pareigas, o atitinkamas atostogų kiekis taip pat priklauso visiems dirbantiems, nesvarbu, kokį darbą asmuo atlieka. Atostogų skaičiavimo tvarka yra paprasta, jei visos darbuotojo kasmetinės atostogos išnaudojamos tuo pačiu metu (ty 20 darbo dienų), mokamas jo vidutinis darbo užmokestis (jei ne visos atostogos išnaudojamos tuo pačiu metu) atlyginimas skaičiuojamas procentais. Anksčiau atostogos buvo skaičiuojamos kalendorinėmis dienomis, tačiau dabar jos yra skaičiuojamos darbo dienos, todėl atostogų skaičiavimo formulė pasikeitė. Pavyzdžiui, 10 dienų priklauso kalendorinėms atostogoms, konvertuotoms į 8 darbo dienas (10×5 / 7 = 7,14 = 8). Jei skaičiuojant mokamų atostogų dienų skaičių gaunamas kableliu išvestas skaičius, jis bus suapvalintas darbuotojo naudai. 

Atostogoms skirti pinigai turi būti apmokėti paskutinę darbo dieną prieš atostogas

Tačiau yra viena išimtis, jei planuojamos atostogos viršija 20 darbo dienų, ji taikoma: tokiu atveju mokama ne vėliau kaip per 20 paskutinės darbo dienos darbo dienų, o likusi dalis mokama už įprastą darbo užmokestį. Pavyzdžiui, mokytojas turi teisę į 40 darbo dienų atostogas, todėl 20 darbo dienų galima sumokėti paskutinę darbo dieną, o likusi dalis – atostogų metu. Įprasta, kad įstaiga moka darbo užmokestį. Jei darbuotojas prašo mokėti atostogų atlyginimą kaip įprastą atlyginimą, jis nebus pervestas prieš pat atostogas. Tai patogu, jei darbuotojas atostogauja tik kelias dienas: tokiu atveju galima išvengti painiavos skaičiuojant, ar darbdavys teisingai moka darbo užmokestį, ar gaunamos pajamos išlieka tos pačios. Darbo įstatymas numato, kad kasmetinių atostogų apmokėjimo vėlavimas pridedamas prie kitų kasmetinių atostogų. Tačiau svarbu žinoti, kad pavėluotą mokėjimą reikia pateikti per pirmąsias tris dienas po atostogų. Tuo atveju, jei darbdavys vėluoja sumokėti kelias atostogų dienas, atostogų pabaigoje jis turi raštu susisiekti su darbdaviu ir nurodyti, kad atitinkamas dienų skaičius bus pridėtas prie kitų kasmetinių atostogų.

Kasmetines atostogas galima pasiimti tuo pačiu metu: jei sukaupiate 20 darbo dienų atostogų, galima jas pasiimti tuo pačiu metu arba galite jas skirti į kelias dalis. Tačiau dalis kasmetinių atostogų turi būti ne trumpesnė kaip 10 darbo dienų, o kita atostogų dalis gali būti trumpesnė.

Tags: No tags
0

Comments are closed.