space-desk-workspace-coworking

Kaip pasirinkti juridinių asmenų statusą?

Nebuvo dienos, kuomet galvoje neknibždėjo įvairių idėjų? Tuomet nieko nelaukite ir pradėkite savo verslą, juk taip smagu yra dirbti sau ir būti nuo nieko nepriklausomu žmogumi. Įmonės teisinis statusas: kurį pasirinkti? Pradedantiems verslininkams dažnai kyla klausimas, kokį įmonės statusą pasirinkti-UAB, mažąją bendriją ar individualią įmonę. Kiekvienas iš šių variantų turi savo privalumų ir trūkumų, todėl juos įvertinus bus lengviau priimti sprendimą.

Mažos bendruomenės (MB): privalumai ir trūkumai, kuriuos privalote žinoti, jei norite įsteigti savo įmonę

Jei ją sudaro ne daugiau kaip 10 žmonių, galima įkurti mažąją bendriją. Tai juridinis asmuo, turintis ribotą atsakomybę (jo nariai neatsako už neįvykdytus mažųjų bendrijų įsipareigojimus savo turtu). Mažosios bendrijos gali užsiimti veikla, kurios nedraudžia įstatymai, o jų pelnas bus paskirstytas pagal jų nustatytas taisykles. Ką reikia žinoti:  įstatinis kapitalas netaikomas; mažų bendruomenių nariai nerizikuos savo turtu; nariai turi galimybę savanoriškai pasitraukti iš bendruomenės ir atsiimti savo įnašus; tik fiziniai asmenys gali tapti steigėjais; nėra aiškaus balsavimo ir pelno. Todėl ginčų sprendimas gali būti gana sudėtingas; mažos bendrijos sąskaitą yra lengviau laikyti nei individualią įmonę ar uždarąją akcinę bendrovę.

Uždaroji akcinė bendrovė (UAB): privalumai ir trūkumai, kuomet geriau pasirinkti UAB? Kokie skirtumai, kodėl dažniausiai renkamasi UAB?

Kai akcininkų skaičius yra didesnis nei 10, dažniausiai pasirenkama steigti uždarąją akcinę bendrovę. Uždaroji akcinė bendrovė, kaip ir mažoji bendrija, yra ribotos atsakomybės juridinis asmuo, todėl akcininkai už neįvykdytus įsipareigojimus neatsako savo turtu. Steigiant įmonę, įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis kaip 2500 eurų. Reikia žinoti,kad:  reikalingas įstatinis kapitalas;  jei įmonė bankrutavo, turimų įsiskolinimų akcininkams nereikės padengti savo turtu; UAB gali išleisti naujas akcijas, kurias įsigydami akcininkai sumokės nustatytą pinigų sumą; pasitraukti iš verslo galima perleidžiant akcijas kitiems asmenims ar parduodant savo verslą; buhalterinės apskaitos vedimas yra gana sudėtingas, tačiau tuomet, jei įmonė turi mažiau nei 10 darbuotojų, taikomos lengvatos; pelnas gali būti išmokamas tik per dividendus.

Individuali įmonė ir jos privalumai ir trūkumai, kuriuos turite žinoti

Individuali įmonė yra neribotos atsakomybės privatus juridinis asmuo, todėl neįvykdžius tam tikrų mokestinių prievolių savininkas yra atsakingas už savo turtą. Steigėju ir savininku gali būti tik vienas asmuo, todėl toks teisinis statusas yra tinkamiausias, kai planuojate pradėti savo verslą be akcininkų. Pagrindiniai privalumai ir trūkumai: nėra įstatinio kapitalo, patogus pelno gavimas: individualių įmonių savininkai gali bet kada atsiimti uždirbtus pinigus. Verslo savininkai gali dirbti vieni, nepasirašę jokių sutarčių, o prireikus samdyti kitus žmones. Individualios įmonės gali būti pertvarkytos į privačias ribotos atsakomybės bendrovės, jei darbuotojų skaičius neviršija 10, o mokestinio laikotarpio pajamos yra mažesnės nei 300 000 eurų, taikomos mokestinės lengvatos. Jei veikla nepelninga, įmonė gali būti paskelbta bankrutavusia, tačiau įmonės savininkas savo turtą apmokėti Atsakomybė už finansines skolas. Įmonių apskaita nėra paprastesnė už UAB. Tinkamiausias įmonės teisinis statusas visada priklauso nuo konkrečių aplinkybių, todėl jei sprendimas yra per sunkus, kreipkitės į ekspertą.

Tags: No tags
0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *