pexels-photo-164688

Patarimai, kaip valdyti įmonės pinigus

Kiekvienas žmogus, kuris turi verslą, privalo išmanyti apie įmonės buhalteriją, finansus ir kapitalą bei jo valdymą, nes to nesuprantant net ir geriausia įmonė gali bankrutuoti. Pradedantiesiems ir smulkiems verslininkams dažnai trūksta patirties, kaip geriau valdyti pinigų srautus, dėl to kiekvienas iš jų turėtų semtis patirties iš profesionalų. Tai ypač svarbu įmonei sėkmingai plėstis ir sumažinti papildomo verslo finansavimo poreikį. Pinigų srautų trūkumas greitai užkirs kelią verslo plėtrai ir sukels bėdų iš pažiūros pelningam verslui, turinčiam didelį potencialą. Todėl šiame straipsnyje pateikiame keletą patarimų, kaip užtikrinti stabilesnį pinigų srautą ir išvengti neplanuotų apyvartinių lėšų trūkumo.

Kiekvieną mėnesį nusirodykite laisvas lėšas ir kur jas naudosite, tai padės palaikyti balansą ir žinoti, kur dingsta laisvieji pinigai

Visada nustatykite ir išlaikykite tam tikrą pagrindinio apyvartinio kapitalo lygį įmonėje. Planuodami savo verslo plėtrą ir rengdami ateinančių metų ar ketvirčio biudžetą, taip pat turite nusistatyti tikslus, kiek laisvų lėšų norite pasiekti per atitinkamą laikotarpį. Aiškių tikslų nustatymas paskatins griežčiau kontroliuoti pinigų srautus. Nepamirškite, kad laisvus pinigus galite investuoti ir taip dar labiau padidinti savo turimą kapitalą. Jei norite matyti visas turimas verslo lėšas, privalote turėti atskirą sąskaitą, kuri priklausys tik įmonei, taip bus lengviau orientuotis ir sekti pinigų srautus.

Visuomet turėkite planą ir atsidėkite dalį pajamų netikėtumams

Apskaičiuokite, kiek jūsų verslas išnaudoja kapitalo per mėnesį. Įvertinkite dienas, kai jūsų verslui teks didžiausi pinigų srautų poreikiai: dienos, kai turėsite sumokėti pridėtinės vertės mokestį ir kitus mokesčius, sumokėti tiekėjams už didžiausius užsakymus, sumokėti daug pinigų už naujas gamybos linijas, renovacijos aikšteles ir kt. Pateikdami mokėjimo sąlygas savo klientams, pabandykite juos nustatyti likus kelioms savaitėms iki tokių pagrindinių datų. Tai sumažins atsitiktinių likvidumo problemų riziką. Visuomet dalį pelno atsidėkite, jei reikėtų papildomų pajamų, tai padės atsikratyti papildomo streso. Nepamirškite laiku mokėti mokesčių ir, jei reikia, mokesčių pinigus atsidėkite banko kortelėje.

Sąskaitos laiku padės ne tik valdyti įmonės pinigus, bet ir parodysite, kad atsakingai žiūrite į duotą darbą

Nors tai atrodo labai paprastas reikalas, jei kas nors pamiršta ir po kelių dienų atsiunčia sąskaitą faktūrą, tai reiškia, kad pinigai vėluoja. Jei sukaupsite pakankamai tokių sąskaitų, tai turės didelę įtaką pinigų srautui. Kad išvengtumėte klaidų, skirkite laiko kas savaitę peržiūrėti užbaigtus užsakymus ir išsiųsti sąskaitas faktūras. Įrašykite ir saugokite visą informaciją, susijusią su įvykdytais užsakymais ir sąskaitomis faktūromis, tvarkingame (virtualiame ar popieriniame) segtuve. Naudokite pažangesnes apskaitos procedūras, šis procesas bus efektyvesnis ir visiškai sumažės klaidų tikimybė, visuomet pasitikrinkite ir nepalikite klaidų, nes tai gali sukelti papildomų piniginių nuostolių.

Tags: No tags
0

Comments are closed.